Také máte vždycky během letních měsíců enormní chuť na sladké? Nejste v tom sami! I my milujeme smetanové krémové zmrzliny, svěží ovocné sorbety, tvarohové koláčky a všechny možné buchty a koláče s pořádnou náloží čerstvého ovoce ze zahrady. Letní sezóna přeje především jahodám, borůvkám, rybízu a malinám nebo ostružinám. Do své kuchyně byste však měli s otevřenou náručí přivítat i exotické ovoce jako je mango nebo kiwi, klidně i kvalitní ananas.
Jak je možné všechny tyto pochoutky zpracovat tak, aby vám doma nezůstávaly žádné zbytky, které byste po zbytek roku museli skladovat v mrazáku? Pokud se ale zároveň nechcete od rána do večera stravovat pouze sladkostmi, jistě oceníte odlehčené varianty vašich běžných koláčů.
Zmrzlina se dá nahradit vcelku snadno. Pokud milujete krémovou smetanovou, rozmixujte mražené banány třeba s jahodami nebo jiným barevným ovocem, přidejte trochu oříškového másla, mandlové mléko a nezapomeňte na přírodní sladilo. Chcete-li své pochoutky sladit, ale vyhýbáte-li se bílému cukru, zkuste například přírodní sladidlo stévie https://www.nakliceno.cz/stevie/. Pro jemný a osvěžující sorbet stačí ovoce rozmixovat s trochou tekutiny, jiné než mléko – zkuste použít třeba kokosovou vodu nebo šťávu z čerstvého ovoce.
Dostáváme se k dalšímu bodu programu, kterým jsou určité koláče. V létě je ideální posvítit si na tvarohové koláče s ovocem. Do těchto koláčů, ideálně na plech, zkuste také nakrájet ovoce, které budete mít zrovna po ruce, ale především si dobře vybírejte tvaroh, který použijete. Doporučujeme volit spíše odtučněné tvarohy, nebo ty s nízkým obsahem tuku – pro vaše zažívání budou daleko vhodnější a nezatíží vás tak v létě na celý den. Kromě toho, experimentovat můžete také s těstem. Místo klasické bílé mouky použijte strouhanku z ovesných vloček nebo třeba mouku špaldovou.